ARTICULO GASTROLITERARIO EN LENGUA ASTURIANA PUBLICADO EN EL SEMANARIO «LES NOTICIES» Noviembre 2010
El pasáu 21 d`Ochobre desplazábase fasta la ciudá piamontesa de Torino un garrapiellu compuestu por quince asturianos y asturianes nel que s`aconceyaben productores agroganaeros, cocineros, tresformaores, periodistes y técnicos especialistes en dinamización del mediu rural asturianu. Toos/es ellos/es agrúpense nel Comvivium Asturies de Slowfood; Un movimientu gastronómicu de calter internacional, que ñaciera nel añu 1996 nel mesmu Torino de la man del gastrónomu Carlo Petrini, y que defende la allimentación de calidá, frente a la globalización allimentaria. Los oxetivos d`esti movimientu resúmense globalmente cola puesta en práctica de tres pautes: producir y comer xusto, producir y comer llimpio, producir y comer sano.
Los motivos de la visita de la delegación asturiana a Torino yeren, d`una banda el de participar activamente nel aconceyamientu internacional de productores y cocineros Terra Madre. Un alcuentru que cuntaría cola participación de más de 7000 delegaos y observaores de too`l mundu pertenecientes a les estremaes Comunidaes del Allimentu de Slowfood que s`afayen espardies polo llargo y ancho de la xeografía planetaria.
Finar cola desigualdá allimentaria esistente pente Norte y Sur. Defender la biodiversidá. Lluchar escontra la impunidá cola qu`operen les grandes multinacionales nel ámbetu de l`agroalimentación n`aspeutos talos comu los de l`espardimientu de los tresxenicos o`l patentáu de granes. Fomentar el consumu de productos llocales… Son dalgunos de los oxetivos cimeros d`esta Rede Internacional de Productores y Cocineros.
Paralelamente a esti alcuentru cellebrose tamién, nel Lingotto de Torino, una nuea edición del Salone del Gusto… Probatiblemente el meyor y mayor certame europeu de productos agroallimentarios de calidá.
Describir el potencial de tolo aconceyao nos infinables cuatro pabellones de la feria nun pue facese ensin recurrir a una descripción emocional de tolo ellí eshibíu.
Xuntu a los cientos de “baluartes” de Slowfood espuestos y allegaos de toes partes del mundiu, y representaciones de estremaos Comvivium, pente los qu`esperamos tar representaos los asturianos en prósimes ediciones, destacaba la presencia de estremaos estaos y productores de los más remotos llugares.
Nun ye fácil, pa la delegación asturiana, describir toles emociones que s`esconsoñen n`un cuando visita un eventu de tal magnitú y característiques. La multiculturalidá y biodiversidá ellí espeyada crea en nos un duple sentimientu.
D`una parte sentímosmos parte implicadá d`esti aura de llucha pola soberanía allimentaria y la defensa de la biodiversidá. Ye un bon momento pa poner los pies na tierra y recordar que nós, como les tribus norteamericanes, watussí, amazoniques, inques o mayes elli presentes; Nós, los asturianos tamién somos indíxenes que tenemos que defender la nuesa biodiversidá y la nuesa producción agroallimentaria si queremos sosistir frente a esta cruel globalización allimentaria.
D`otra banda nun podemos facer otro que reconocer que a los asturianos faltamos munchu por caleyar con respeutu a otros pueblos europeos pa qu`esta llucha bilte enforma. Equí, n`Asturies, hai materies primes y productos de mui alta calidá, pero tenemos qu`afondar munchu más entá nel ameyoramientu de los mesmos y abandonar le influyencies vinientes de les grandes industries allimentaries afondando na gueta de sabores estremaos, diferentes y específicos. La nuesa griesca nun ta en “imitar” lo que faen les multinacionales, pa “imitar” ya tan elles. Nos tenemos que creer na autenticidá de lo nueso y afondar nel desendolcu y promoción de lo auténticu… Y lo autenticu, como quedo espeyao nel Salone del Gusto de Torino, ye lo llocal, lo d`un. Miles de productos ellaboraos de mena ecolóxica, llibres de tresxenicos y que tienen como orixe variedaes y races autóctones…Esi ye`l camín.
Que Slowfood ñaciera en Torino nun podía ser accidental. La defensa de la economía llocal aléndase nun solo en Terra Madre y nel “Salone” sino na totalidá de los mercaos y comercios llocales. Nel mercáu más grande d`Europa, el de la Plaza de la Repubblica, tolos puestos de frutes, carne y pexes especifiquen l`orixe llocal de la mayoría de los sos productos, y les más de les vegaes el calter saludable de los mesmos (llibres d`OMX, ensin gluten, ecolóxicos). Les medianes superficies de cuyos nomes nun quiero alcordame nun se atopen a lo llargu y anchu de les grandes casi soportalaes de Torino, lo qu`aida na esistencia de multitú de tiendes gastronómiques nes qu`amás de vendese productu véndense platos ellaboraos…”solo con produtti piamontesi”.
Toi seguru que la visita de la delegación asturiana de Slowfood a Terra Madre y el Salone del Gusto servirá de puntu d`inflesión nel sele caleyar del nuesu cascoxu. Hai munchu que facer y munches concencies que camudar y nun va a ser fácil. De mano atopámosmos cola incomprensión de munchos que paecen nun querer finar de pescanciar lo que ye Slowfood, o cola incomprensión de la ignorancia, que ye dalgo munchu más atrivíu y n`ocasiones munchu más pelligrosu.
Angüañu ya somós más de trenta socios nun Comvivium que celebrará el prosimu 10 d`Avientu el Terra Madre Day, una xornada d`alcuentru y confraternización na qu`aprofitaremos pa esparder los mensaxes tresmitios por figures del movimientu antiglobalización y allimentariu como la llíder india Vandana Shiva o el presidente de Slowfood Internacional Carlo Petrini.
Dicía Petrini nel so discursu de pieslle de Terra Madre, nel Palaciu de los Deportes de Torino, delantre de más de 6700 delegaos internacionales, que “la tierra nun tien crisis”… La tierra, el trabayu y el esfuerzu nun tienen crisis… La crisis ye de quien mos la metió pol focicu.
Vandana Shiva congratulose y fexo que mos congratuláramos pol fechu de que maquiavéliques multinacionales como Monsanto perdieran nos meses caberos cerca del 50% del valor de les sos sucies acciones na bolsa, vinientes primero de l`espardimientu incontroláu d`herbicides y pesticides por tola xeografía mundial, y dempues de la patente y l`espoliu de granes y de la creación de grana tresxenica resistente a los velenos qu`ellos mesmos espardieron primero.
Mas Indíxenes y menos políticos” afitó Petrini pente un auditoriu multilingüe, multicultural y multicolor que mos fexo a tolos presentes atalantar que entá hai motivu pa la esperanza
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