Entre plato y plato

El blog de Lluis Nel Estrada

Cuatro «Goyas» de los quesos se vienen para Asturias

Los prestigiosos «Premios Cincho» de la Junta de Castilla y Leon premian a los quesos de Abredo, Peralzola, La Collada de tres leches, y Lazana Afinado. Un “Cincho de Oro” en la categoria de quesos de vaca de pasta blanda, para el Queso de Abredo, de Coaña; y dos “Cincho de Plata”, en la categoria de quesos azules para el Quesu Peralzola, de Illas así como en la categoria de quesos de mezcla de leche cruda y pasta semidura para el Queso La Collada de Amieva. Estos fueron los galardones que se vinieron hasta Asturias de la mano de COASA, comercializadora encargada de presentar las muestras para este prestigioso certamen considerado como los «premios Goya de los quesos españoles». A estos hay que sumar un Cincho de Plata más, en la categoría de Quesos tipo Camenbert y Brie para el queso Lazana afinado. Un producto de muy reciente creación producido en Les Regueres por Quesos Lazana, firma propietaria de la que fue Quesería Llazana, popular por sus quesos de Afuega`l Pitu de muy alta calidad. Una coqueta y sencilla,a la par que dinámica gala, celebrada en el Teatro Zorrilla de Valladolid y conducida por el periodista y presentador de los informativos de Telecinco, Pepe Ribagorda albergó la celebración de entrega de estos galardones en su octava edición nacional y segunda de carácter internacional. La misma estuvo presidida por la Consejera del Agricultura y Ganadería de la Junta de Castilla y León, Silvia Clemente Municio. 858 quesos, de los cuales quince eran asturianos, se presentaron en esta edición de 2010, en un concurso tutelado por más de un centenar de... leer más

Anima de sidra en forma d`auguardiente

Articulo Gastronómico en Lengua Asturiana publicado en el Semanario «Les Noticies». Enero 2011. Hailos que sentimos un placer especial cuando descubrimos que daquién, col so esfuerzu y saber facer, pon nel mercáu una nueva ayalga gastronómica d`orixe asturianu y mui alta calidá. Bien ye ciertu qu`Asturies produz con una calidá mui alta munchu de los suyu, pero nun lo ye menos que`l fechu de que nos años caberos el productor agroalimentariu asturianu asemeya tar más metíu al riegu de la comercialización estandarizada y convencional, que dimpuestu a asumir riesgos nel desendolque y comercialización de nuevos (que non por “nuevos” faltos de tradición) productos gastronómicos y de altu valor añadíu, por diferenciación y por calidá. Ye por ello que cuando un productu determináu “da`l campanazu”, pola so estremada calidá, unu nun puede más que sintir un arguyu especial como profesional de la gastronomía y como asturianu. La Casería de S. Xuan del Obispu, asitiada na collación sierense de Tiñana, vien de sacar al mercáu dende finales de 2010, una edición llimitada de “Salvador del Obispo” de 3000 botelles de 50 cl.; Un auguardiente de sidra d`holandes aseladamente destilaes en tradicionales alquitares y aneyáu en carbayu americanu que lleva durmiendo nes bodegues del llagar de la collación tiñosa nueve años. La Casería de S.Xuan del Obispu destila desclusivamente nes sos alquitares sidra ellaboráu al cientu por cientu con mazanes asturianes y nun amiesta nos sos destilaos proporción dala de magaya nin dengún componente químicu. Nada que nun seya más qu`autentica sidra asturiana por orixe de la matería prima y métodos d`elaboración. D`un anaranxáu rellumante, arumes llimpios a mazana y regustos balsámicos,... leer más

Ta siempre miruellu…

N`ALCORDANZA DE BLANCA Articulo en lengua asturiana publicado en el periodico «Les Noticies». Febrero de 2011 Güei toca cocinar un articulín perespecial nesta colaboración periódica pal selmanariu “Les Noticies”. Güei poco puedo falar de bondaes gastronómiques, que falaré, pero muncho de bondaes de toa triba…De toles bondaes que siempres represento la mió Blanquina, la mio compañera, la mio muyer demientres munchos años, la mió hermana nos meses caberos. Nel día qu`escribo estes llinies faense doce años de que casáramos Blanca y yo nuna cellebración asturiana y cristiana como poques tengo conocies. El Monesteriu de Villanueva de Cangues acoyó una ceremonia oficiada por “Monchu`l Cura”, misa asturiana y n`asturianu que nun dexó indiferente a naide, a nos tampocu. Dempués una espichona en Cangues remataría aquella folixa tan partícular na que tarien cellebrando con nos munchos de los que el pasáu sábadu mos acompangaben pa dispídila nel cementerio de Pando. Blanca foi por siempres la mio asesora gastronómica, la mio asesora lliteraria, la mio asesora personal. Xuntos teorizamos al rodiu del futuru de la Cocina Asturiana. Al rodiu de la sidra surdiera la nuesu amistá y el nuesu amor nes llargues y llargues tertulies nel “Carrocéu” de Ribeseya. Asina foi como xuntos deprendimos les artes de la cortexu, la seducción y la pasión… Cuando la so inxusta enfermedá la separtara dafechu de les clases de Llingua Asturiana na Ensiñanza Pública decidió estudiar un Master que la convertiría n`Esperta en Pomoloxía y Sidra y eso permitiomos siguir afondando nel nuesu ciñu común pola bebida nacional asturiana. “Como nun puedo bébela estudiola” dicía Blanca, enxamás con resignación, sinon con una sorrisa compliz na... leer más

Terra Madre 2010 y el sele caleyar del cascoxu asturianu

ARTICULO GASTROLITERARIO EN LENGUA ASTURIANA PUBLICADO EN EL SEMANARIO «LES NOTICIES» Noviembre 2010 El pasáu 21 d`Ochobre desplazábase fasta la ciudá piamontesa de Torino un garrapiellu compuestu por quince asturianos y asturianes nel que s`aconceyaben productores agroganaeros, cocineros, tresformaores, periodistes y técnicos especialistes en dinamización del mediu rural asturianu. Toos/es ellos/es agrúpense nel Comvivium Asturies de Slowfood; Un movimientu gastronómicu de calter internacional, que ñaciera nel añu 1996 nel mesmu Torino de la man del gastrónomu Carlo Petrini, y que defende la allimentación de calidá, frente a la globalización allimentaria. Los oxetivos d`esti movimientu resúmense globalmente cola puesta en práctica de tres pautes: producir y comer xusto, producir y comer llimpio, producir y comer sano.Los motivos de la visita de la delegación asturiana a Torino yeren, d`una banda el de participar activamente nel aconceyamientu internacional de productores y cocineros Terra Madre. Un alcuentru que cuntaría cola participación de más de 7000 delegaos y observaores de too`l mundu pertenecientes a les estremaes Comunidaes del Allimentu de Slowfood que s`afayen espardies polo llargo y ancho de la xeografía planetaria.Finar cola desigualdá allimentaria esistente pente Norte y Sur. Defender la biodiversidá. Lluchar escontra la impunidá cola qu`operen les grandes multinacionales nel ámbetu de l`agroalimentación n`aspeutos talos comu los de l`espardimientu de los tresxenicos o`l patentáu de granes. Fomentar el consumu de productos llocales… Son dalgunos de los oxetivos cimeros d`esta Rede Internacional de Productores y Cocineros.Paralelamente a esti alcuentru cellebrose tamién, nel Lingotto de Torino, una nuea edición del Salone del Gusto… Probatiblemente el meyor y mayor certame europeu de productos agroallimentarios de calidá.Describir el potencial de tolo aconceyao nos infinables cuatro... leer más

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