por Lluis Nel Estrada | 30 Jun 2011 | De primer plato
Na primer quincena de xunetu van cellebrase les 1es Xornaes Gastroculturales del Arca del Gustu Asturianu. Xornaes que van a averar a productores y hosteleros asturianos arreyaos al movimientu gastrocultural de calter internacional Slowfood. Tres serán los productos asturianos, integraos nel Arca del Gustu de la Fundación Slowfood pola Biodiversidá, protagonistes d`estes primeres xornaes; El Corderu Xaldu, el Pan d`Escanda y la Sidra d`Escoyeta (Sidra de Manzana Seleccionada). Tales xornaes contaran col sofitu de les estremaes asociaciones de productores implicaes, ASAPES (Asociación de Productores d`Escanda Asturiana), ACOXA (Asociación de Criaores d`Oveya Xalda Asturiana) y Asociación de Productores de Sidra de Manzana Seleccionada. La Fundación Caja Rural, andechará tamién na organización y patrociniu de les mesmes. Al rodiu de la docena de sidreries y restoranes ufiertarán na primer quincena de xunetu, estremaes propuestes gastronómiques nes que los productos anantia mentaos sedrán los protagonistas. Si too sal bien pa`l mes d`ochobre repetirase la experiencia cuntando nesta ocasión col gochu asturcelta, la faba fresca y, otra vuelta, la sidra d`escoyeta como protagonistas. Estes nun sedrán unes xornaes gastronómiques al usu, d`ehí el calificativu de gastroculturales. Lo que se pretende ye qu`amás d`ufiertar un menú o unos platos determinaos, los restaurantes y cocineros participantes nesta xera se intercomuniquen colos productores, col finxu de entamar estremaes aiciones de promoción de los productos nos restoranes participantes. Xuntu a los tres restauranes asturianos que cunten col calificativu de “km0” participarán tamién nestes xornaes tolos restauradores socios del Comvivium Asturies de Slowfood, asina como una escoyeta de restoranes que pola so trayectoria foren convidaos por Slowfood Asturies. El movimiento Slowfood n`Asturies puede que tea caleyando más sele... leer más
por Lluis Nel Estrada | 27 May 2011 | No sólo gastronomía
Tengo una amiga, qu`hai munchu tiempu que nun veo, a la que, cuando y comentaba la mió condición nacionaliega, o por suavizalo asturianista, faciase cruces ya interpretaba que sí por mi fuera, pol aquello del ser cocineru y asturianu convencíu, na mio idílica Asturies tendríamos una dieta básica fundamentada na fabada y el quesu Cabrales. Curtiedá de mires o provincianismu fadiu yera`l que s`apoderaba de la conciencia d`aquella bona amiga al facer aquella interpretación, amiga d`otra parte, gran profesional, intelectual, izquierdista y especialista nes sus coses. Bromes y provincianismos fadios aparte, nun menos ciertu ye que la dieta promulgada pol gobiernu asturianu saliente foi bien probe nestos años…Foi la dieta del enllenar el bandullu anque fuera con forgaxes. Nun ye casualidá que`l platu más representativu, el preferíu del nuesu presidente en cualesquier actu, priváu o públicu de más alta o baxa alcurnia fuera la Tortiella de Pataca…Si dende`l provincianismo fadiu un gobiernu nacionaliegu tuviera que representase en base a una dieta de fabada y quesu Cabrales imaxinái que gobiernu tan impersonal, fartón y probetayu pue representar la estoica tortiella de pataca. Llego`l momentu de camudar el menú, llego`l momento de camudar la carta del Restaurán Asturies, y poro, de dar una oportunidá al gobiernu entrante que se supón, aunque en tiempos de crisis, grandón y altaneru, y que se predica, o lu prediquen dalgunos, asturianu ensin concesiones. La carta del Restaurante Asturies ye ciertu que necesita que y deamos una vuelta enforma. El nuevu xerente del establecimientu hosteleru tien que ser quien pa pertrechar una menú que faiga les delicies de propios y estraños… Nun puede ser una carta... leer más
por Lluis Nel Estrada | 13 Abr 2011 | No sólo gastronomía
Col aportar de la primavera entamen a cellebrase certamenes y feries queseres per tolos llaos. La Feria los Quesos de Primavera de La Pola Siero foi la que dio`l pistoletazu de salida y de magar agora y fasta que pase setiembre el calendariu de cites queseres asturianes, ya seya de calter xenéricu o especializau por variedaes, va ser comu un auténticu rosariu. Hai unos dies clausurábase en Xixón “Mas que Quesu”, una orixinal propuesta gastronómica na que convidávase a los veceros a descubrir n`estramaos chigres y restauranes del conceyu los nuesos quesos maridaos coles bebides más sosprendentes. Na ya prósima Selmana Santa “Asturies, el País de los Cuarenta Quesos” treslladase al centru de la capital asturiana, a la Plaza`l Pescáu de Trascorrales pa ufiertar a visitantes y llariegos una escoyeta de cuarenta de los meyores quesos artesanales asturianos acompangaos de vinos de la Tierra de Cangas y Sidra Natural de Manzana d`Escoyeta. Ellí, espertos técnicos queseros ufiertarán a los asistentes prebes y maridaxes con quesos y bebides asturianes, fusionarase la música, cultura y gastronomía asturiana y convertirase demientres cuatro díes a la capital asturiana en ciuda referencial nel mundu del quesu artesanu… Y ye que los nuesos quesos nun paren de danos alegries aunque a vegaes munches d`elles pasen desapercibies inclusu pa los nuesos medios de comunicación…Hai unes selmanes Crivencar recibía el Premiu Impulso al “Diseñu Industrial” pola creación del so Quesu Azul de Vaca y Cabra Tierra Astur, un quesu de formatu cúbicu únicu nel so xéneru. Pasáu el Tunel del Negrón, y ya en Valladolid el Quesu Abredo, de Cuaña, algamaba el “Cinchu d`Oru” al meyor quesu... leer más
por Lluis Nel Estrada | 16 Mar 2011 | No sólo gastronomía
INTERVENCIÓN PÚBLICA EN LENGUA ASTURIANA PRONUNCIADA EN LA PRESENTACIÓN DE LAS VII JORNADAS GASTRONÓMICAS DE VALDESOTO Bones tardes…o bones nueches meyor a tolos presentes… En primer llugar agradecer a la Peña Gastronómica “La Xinta” de Valdesoto que s`alcordara de la mio persona p`abrir esta VII Edición de les Xornaes Gastronómiques de Valdesoto. Cuando hai cerca ya d`un añu que me propunxeran, al travies d`un amigu común, el abrir estes xornaes, tengo que reconocer que me prestó enforma la propuesta. Non porque seya yo una persona dafechu arreyada al pueblu de Valdesoto, non. Ye más, hai bien pocu que pise por primera vegada estes tierres, por embargu sintía yo p`al mio adientru que`esti pueblín tenia un valir perespecia. Siempres oyera de lo bien que se xintara en Valdesoto, Ablucara coles sos carroces y comedies ya fuera nel Día d`America n`Asturies o nel Certame d`Agrosiero de La Pola y conocía d`oyíes too aquello de les mazcaraes y los sidros. Quixo la casualidá qu`esti añu conociera precisamente a Ivonne y a Juan, de Casa Telva cuando por mediación de Viri, la de Llar de Candamu, acudieran a un aconceyamientu de Slowfood Asturies, un movimiento internacional que predica la comida y l`allimentu buenu, llimpiu y xustu, además de cercanu. Tamién conocí a Pablo, perenfotáu en que la empresa na que trabayo collabore coles sos mazcaraes ya seya en Valdesoto, Lisboa, Zamóra o au se tercie…que tou s`andará Pablín. Y tamien dase el casu que bauticeme hai bien poco nel ritu de saborguiar esa excelencia casique prohibía…aunque disfrutar coses prohibies ya nun ye novedá nestos tiempos que cuerren, que ye`l burrín. Eso si, tengo... leer más
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